Ghidul Medical este un ghid medical online, un portal de medicina si o comunitate exclusiva pentru medici si farmacisti care contine indexul medicilor romani din Romania si de pretutindeni. Ghidul medical cuprinde cabinete medicale si spitale de medicina umana si alternativa, medicina dentara, farmacie, psihologie, wellness, medicina veterinara, index medici specialisti precum si informatii medicale de interes general si de specialitate pentru romanii din tara si strainatate

Medicii reprezinta 15% din cei infectati in Romania!

Situatia pe judete 13 aprilie 2020 inclusiv medici

Incepe o saptamana dificila, nu din punct de vedere al evolutie numerelor care arata bine, ci al capacitati noastre de a mai rezista pe frontul #StauAcasa. Situatia Romaniei este buna si va continua sa evolueze in bine conform predictiilor daca si numai daca vom mai rezista in case inca 2 saptamani.

O sa revin asupra situatiei nationale, acum vreau doar sa remarc ca am coborat deja pe curba de dublare la 12 zile (6.633 cazuri se situeaza intre cele 7.130 prezise de curba de dublare la 11 zile si cele 6.604 prezise de curba de dublare la 12 zile). Mai avem doar doua trepte pana la platoul care apare cand perioada de dublare ajunge la 14 zile (adica peste aproximativ 8 zile)

La sugestia unor colegi, am inclus in tabel si numarul de medici infectati pe judete. Pana acum cel mai bun predictor al unui viitor focar ramane diagnosticul post mortem de COIVD-19. Testarea tardiva este din pacate si un indicator precis al existentei unei infectii in cadrul personalului medical.

Asa cum se vede din tablel (in 10 aprilie) procentul de medici din cadrul celor testati este excesiv de mare, aproape 15%! Acest lucru este inacceptabil pentru ca ne loveste atat in capcitatea de diagnostic si tratament cat si in capacitatea de a limita transmiterea (spitalul devine focar).

Daca ne uitam la distributia medicilor infectati, cu putine exceptii, exista o puternica corelatie intre numarul de medici testati pozitiv si intensitatea focarului. 96% dintre medicii infectati cu COIVD-19 se gasesc in cele 20 de judete cu peste 100 de cazuri. Mai mult, 82% dintre mediciii infectati de regasesc in cele 7 judete cu peste 250 de cazuri (regula lui Pareto se aplica si aici).

Exista o serie de judete in care fie toate spitalele si toti medicii se comporta exemplar fie nu s-a facut o testare adecvata a personalului medical. Brasov, Mures, Bihor, Constanta, Teleorman si Caras-Severin sunt astfel de judete cu un numar foarte mic de medici infectati in raport cu numarul total de cazuri.

Judetele in care exista o discrepanta statistica mare fata de media nationala ar trebui investigate de urgenta pentru ca este putin probabil sa nu aiba medici infectati. Spre exemplu Brasov si Mures declarau zero medici infectati in 10 aprilie dar un numar de peste 100 de cazuri de COVID-19!

Ce inseamna asta pentru tine? Evita spitalele in perioada asta daca ai semne de raceala sau gripa. Ai mai multe sanse sa te imbolnavesti in spital decat acasa. Tine legatura cu medicul de familie si daca simptomele progreseaza iti va spune cand e cazul sa te prezinti la spital.

Tot in acest context este evidenta necesitatea ca medicii sa se testeze inainte de a merge acasa si sa ramana in zone tampon daca nu se pot testa. La fel de importanta este posibilitatea de a testa la domiciliu persoanele simptomatice si extinderea testarii si la cele asimptomatice dar cu probabilitate mai mare decat media de a intra in contact cu virusul SARS-Cov-2.

In concluzie: Testare! Testare! Testare! Trebuie sa marim rapid capacitatea de testare, intr-o prima faza pentru a acoperi intreg personalul salvator iar in a doua faza a personalului expus la risc.

COVID-19 - Evolutia cazurilor de COVID-19 pe judete in Romania - Ghidul Medical 2020-04-13

Pentru a putea relua viata profesionala va fi nevoie sa putem incepe si testarea voluntata si eliberarea unor certificate celor care au dezvoltat imunitate care sa le permita sa se intoarca la munca. Testarea in masa este insa o alta discutie importanta.

Pana atunci stai acasa si prin asta vei proteja si medicii oferindu-le cel putin un bolnav in minus de care sa se ocupe.

Octavian Jurma
Timisoara, 13 aprilie 2020

Surse:

https://www.biziday.ro/812-de-cadre-medicale-sunt-infectate-cu-coronavirus-in-toata-tara-429-dintre-acestea-sunt-la-suceava-statistica-pe-judete/

http://www.ghidulmedical.com/evolutie-covid-19-romania-judete.html

facebook share
_____________________________________________
© 2024 web design & web hosting by ProSD.com        .
infoPagina Ghid Medical contine informatii despre

Ghid Medical Timisoara, medicina : ghidul medical, ghid medical : ghid medicina

Ghidul Medical Ghid Medical Online Index comunitate medicala cabinete medicale Medicina umana si alternativa Medicina dentara Farmacie Psihologie Wellness Medicina veterinara Cabinet medical Timisoara Ghidul Medical Romania : Ghidul Medical in GhidulMedical.com

| cod unic : ghidulmedical_home_page-tm-ro |Contact | Inscrie-te | Termeni si conditii

Copyright © 2000-2024 [ProSD.com & GhidulNuntii.com]. All rights reserved. Toate drepturile rezervate.
Continutul acestui site este protejat de legile dreptului de autor din Romania, EU, SUA si international . Reproducerea partiala sau totala a continutului acestui site este strict interzisa fara aprobarea scrisa a ProSD.com srl
Revised: July 13, 2024

Ghidul Medical Official Home Page