Ghidul Medical este un ghid medical online, un portal de medicina si o comunitate exclusiva pentru medici si farmacisti care contine indexul medicilor romani din Romania si de pretutindeni. Ghidul medical cuprinde cabinete medicale si spitale de medicina umana si alternativa, medicina dentara, farmacie, psihologie, wellness, medicina veterinara, index medici specialisti precum si informatii medicale de interes general si de specialitate pentru romanii din tara si strainatate

Ce putem invata de la Chinezi si Italieni in privinta epidemiei de coronavirus COVID-19?

 Virusi-biomemetic-evolutie-china-romana

Exista la aceasta ora un consens clar in lumea medicala: distantarea sociala este singura masura de lupta eficienta impotriva epidemiei de coronavirus.

In orice boala contagioasa avem cativa parametrii importanti care determina rata de extindere a epidemiei. O buna parte dintre acestia se masoara in timp (in paranteza valorile curente pentru COVID-19:

1. timpul mediu dintre momentul infectarii si momentul aparitiei simptomelor (in medie 5 zile)
2. timpul mediu dintre momentul infectarii si momentul diagnosticului (in medie 8-9 zile)
3. timpul mediu dintre momentul infectarii si momentul decesului (intre 2 si 8 saptamani, in medie 4 saptamani)
4. timpul mediu dintre momentul infectarii si momentul incetarii contagiozitatii (in medie 12 zile)
5. timpul mediu de expunere necesar pentru infectare (10 minute)

In privinta epidemiei ne interesaza un alt parametru masurat in timp: ritmul mediu de dublare care da viteza cu care se extinde epidemia (in Europa media este in jur de 3-4 zile). Acest parametru ne arata de ce fiecare zi de balbaiala si de ezitare poate avea consecinte catastrofale.

Din acest grafic se vede foarte bine ca exista o distanta in timp mai mare de 7 zile intre momentul infectiei si momentul diagnosticului, distanta care face ca numarul de cazuri reale sa fie mult mai mare decat cel diagnosticate pana la introducere masurilor de distantare sociala si carantina.

Aceasta distanta este si distanta minima dupa care incep sa se vada efectele unei carantine totale. In cazul Italiei, efectele inchiderii tarii se vor vedea abia la sfarsitul saptamanii viitoare insa un platou ar trebui sa se instaleze rapid, in cateva zile, daca masurile de carantina sunt eficace.

Se cunoaste ca rata de mortalitate in cazul COVID-19 este in jur de 3% la o rata de spitalizare de aproximativ 20%. In absenta spitalizarii putem presupune ca mortalitatea poate urca mult peste 3%, chiar spre 20%. Plecand insa de la o estimare conservatoare de 3% inseamna ca pentru fiecare deces corespund 35-40 de imbolnaviri ceea ce este o alta metoda de a extrapola numarul real de cazuri. Spre exemplu in acest moment Italia are un total de 1.200 decese dintr-un total de 17.000 cazuri diagnosticate adica 7% de unde putem extrapola fie ca exista un numar mult mai mare de infectii nediagnosticate, fie ca spitalele nu mai pot trata eficient cazurile critice si creste mortalitatea, fie (cel mai probabil) ambele.  Exista evident si posibilitatea sumbra ca in Italia sa avem o tulpina mai letala a virusului ceea ce face masurile de carantina cu atat mai importante.

Aceste date explica de ce, in absenta unui vaccin sau tratament, batalia se da peste tot in lume pe intrazierea raspandirii infectiei suficient de mult ca sa putem spitaliza toate cazurile grave. Singura exceptie este Marea Britanie care a adoptat un alt model de temperare a epidemiei bazat pe incurajarea distantarii voluntare.

Tot din grafic se vede ca masuri rapide si drastice pot “cumpara” timp pentru medici astfel incat sa obtinem o perioada de platou in care numarul de cazuri diagnosticate sa ramana constant in vreme ce numarul de cazuri noi contactate sa scada. Acest platou apare rapid in China, la doar o saptamana dupa introducere masurilor de distantare sociala si ne putem astepta sa apara si in Italia in acelasi interval acum ca tara e in carantina.

Evident optim ar fi fost sa se inchida orasele in 8 zile nu in 16 zile, dar dupa 8 zile nu erau suficiente cazuri sa justifice o asemenea masura in China. Este insa inexplicabil de ce experienta chinezilor nu a facut autoritatile din Europa sa actioneze mai repede decat in China si stiind ca fiecare zi conteaza intr-o crestere exponentiala. Practic singura tara din Europa care a reactionat corespunzator acestui scenariu este Romania (o sa revin).

In cazul unui virus nou cum este “noul coronavirus” nu avem imunitate naturala in populatie, nu avem vaccin si nici tratament. In absenta unei masuri de a limita mobilitatea virsului prin limitarea mobilitatii populatiei, virusul se poate multiplica nestingherit in populatie asa cum se vede acum in Ialia si nu numai. Daca in China, intre momentul primului diagnostic neobisnuit si carantina totala au trecut mai putin de 30 de zile  (si doar 16 zile de la primul diagnostic COVID-19), in Ialia desi se cunostea pericolul, infectia a fost lasata sa evolueze liber pentru mai bine de 30 de zile de la primul diagnostic, respectiv aproape 2 luni de la prima infectie reala desi “pacientul zero” nu a fost identificat.

Actionand doar atunci cand cazurile diagnosticate au devenit alarmante, guvernul italian s-a asigurat ca pentru fiecare om diagnosticat avem mai mult de 5 oameni care sunt infectati dar nu sunt diagnosticati.

Spre desosebire de Italia unde primul caz a fost diagnosticat in 31 ianuarie si primele masuri de carantina s-au luat abia in martie cand numarul mortilor a depasit 500, Romania introduce carantina obligatorie pentru toti cetatenii care revin din Ialia in 21 februarie, inca inainte de a diagnostica primul caz desi e criticata de Ialia pentru asta. Drept urmare primul caz este diagnosticat in Romania in 26 februarie si este urmat rapid de masuri sporite de distantare sociala si izolare a potentialelor surse.

Ne aflam asadar cu luna in urma curbei din Ialia ca evolutie a epidemiei dar cu una din cele mai rapide si mai corecte reactii fata de epidemie din Europa, cu mult inainte de Ialia. E unul din putinele momente in care Romania e exemplu de bune practici la nivel global. Cu toate acestea rata de dublare (viteza epidemiei) este si in Romania ridicata si de aceea izolarea sociala este foarte importanta la acest stadiu de relativ echilibru.

2020-03-14_192215

 

Ce urmeaza?

Desi masurile luate de autoritati romane sunt corecte, influxul mare de oameni infectati din zonele puternic infectate ameninta sa strapunga aceasta prima linie de aparare de la granita si odata ce infectia se va raspandi in interior capacitatea sistemului nostru sanitar va fi mult mai rapid depasita decat cea din Italia. La aceasta se adauga indisciplina unora dintre cei infectati si incompetenta unora dintre cei implicati controlul epidemiei. Tocmai de aceea trebuie sa avem zero toleranta fata de cei care incearca sa evite carantina (indiferent cat de justificate par motivele lor) si sa sprijinim autoritatile in carantinarea acestora.Un alt factor de limitare a epidemiei in aceasta faza este numarul, viteza si calitatea cu care are loc testarea. Aici guvernul ar avea un mare sprijin din implicarea firmelor si laboratoarelor private precum si in solicitarea de ajutor din China si SUA. Accesul la testare trebuie sa fie simplu, accesibil, rapid si ieftin, disponibil poate chiar printr-un sistem special de mesagerie postala rapida.

In acelasi timp trebuie sa linistim oamenii din jur daca sunt isterizati de proximitatea cu un hotel sau pensiuni care gazduieste oameni infiectati. Virusul COVID-19 nu este aeropurtat si nu este un pericol major nici daca bolnavul e intr-o camera din casa daca sunt respectate masurile elementare de distantare sociala si igiena locala si personala. Pe de alta parte daca o persoana este neglijenta nu conteaza cat de departe este de casa ta si te poate infecta cand ajunge in proximitatea ta.

Ce trebuie sa invatam din experienta combinata a Chinei si Italiei este ca lupta cu virusul se da la nivel national, regional si local. La fel ca in evul mediu, comunitatile care reusesc sa se izoleze cel mai bine de molima vor avea cel mai putin de suferit. Pe de alta parte stim ca trebuie sa ne temem de epidemie dar nu trebuie sa ne fie foarte teama de boala in caz ca suntem infectati, probabil ca avem deja obiceiuri care ne pun viata in mai mare pericol decat COVID-19.

Daca epidemia depaseste cordonul sanitar impus de guvern, pericolul cel mai mare este reprezentat de saturatia locurilor din spitalele care pot oferi asistenta celor 20% dintre bolnavi care fac complicatii respiratorii si aici este locul in care noi putem ajuta enorm sistemul de sanatate si compatriotii nostri vulnerabili prin conformarea voluntara cu masurile de distantare si izolare sociala luate de autoritatile nationale, regionale si locale.

Sper ca acest tablou sa ne permita sa fim recunoscatori pentru masurile remarcabile luate de Romania pentru a ne proteja, sa ne ajute sa abandonam atitudinea de victime care ne tine pe loc in Europa si in lume si sa ne faca suportam mai usor masurile necesare sa iesim cu bine din aceasta incercare.

Octavian Jurma
Timisoara, 14 martie 2020

*******

Surse:

 

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

https://elemental.medium.com/why-we-should-care-commonly-asked-questions-and-answers-about-covid-19-6b166f1876e9

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30627-9/fulltext

https://www.wsws.org/en/articles/2020/03/09/coro-m09.html

https://twitter.com/SMerler/status/1237492257458204673

https://vac-lshtm.shinyapps.io/ncov_tracker/

https://www.theguardian.com/world/2020/feb/28/an-epidemic-is-coming-europe-struggles-to-contain-coronavirus

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Europe

https://ourworldindata.org/coronavirus

facebook share
_____________________________________________
© 2021 web design & web hosting by ProSD.com        .
infoPagina Ghid Medical contine informatii despre

Ghid Medical Timisoara, medicina : ghidul medical, ghid medical : ghid medicina

Ghidul Medical Ghid Medical Online Index comunitate medicala cabinete medicale Medicina umana si alternativa Medicina dentara Farmacie Psihologie Wellness Medicina veterinara Cabinet medical Timisoara Ghidul Medical Romania : Ghidul Medical in GhidulMedical.com

| cod unic : ghidulmedical_home_page-tm-ro |Contact | Inscrie-te | Termeni si conditii

Copyright © 2000-2021 [ProSD.com & GhidulNuntii.com]. All rights reserved. Toate drepturile rezervate.
Continutul acestui site este protejat de legile dreptului de autor din Romania, EU, SUA si international . Reproducerea partiala sau totala a continutului acestui site este strict interzisa fara aprobarea scrisa a ProSD.com srl
Revised: November 26, 2021

Ghidul Medical Official Home Page