Evolutia COVID-19 in functie de numarul de cazuri noi
In cazul epidemiei de COVID-19 un parametru mai important decat numarul de decese este numarul de cazuri noi diagnosticate. Aparitia unui platou al acestor cazuri, o perioada de minim 7 zile in care care numarul de cazuri noi ramane relativ constant, este un indicator clar ca masurile de distantare si izolare sociala isi fac efectul.
Dupa acest indicatoir Italia este de 3 zile in platou si sa speram ca va putea sa il mentina inca o saptamana.
Romania este inca suficient de mult in urma epidemiei (inaintea tarilor occidentale din UE) ca sa mai putem face ceva in privinta ratei de crestere a epidemiei. Asa cum se vede si din graficul atasat, Romania a luat masuri chiar inainte de aparitia primului caz in vreme ce mai toate tarile care au acum o explozie de cazuri au inceput sa ia masuri doar dupa ce au aparut un numar semnificativ de morti (15-30 de zile de la prima infectie).
Suntem mai degraba in scenariul relativ optimist al Chinei si Coreei de Sud in acest moment decat in scenariul occidental. In acest stadiu avem trei mari provocari care ne pot anula avantajul:
1. Numarul mare de “cazuri de import”.
Aproximativ 50% din cazurile depistate in Romania au contactat boala in afara tarii si practic ne trag inainte pe curba timpului catre tara din care provin.
2. Indisciplina sociala.
Multi dintre cei infectati sau suspecti de infectare sunt indisciplinati si nu respecta masurile de carantina si aut-izolare.
3. Numarul de teste.
Acest factor va creste in importanta pe masura ce vom asimila cazurile de import. Daca in China masurile de distantare sociala (pe care le-am lua si noi la fel de rapid dar nu asa de drastic), in Coreea de Sud testarea extensiva si monitorizarea in timp real a celor infectati a facut diferenta. Marea Britanie este un caz atipic in Europa datorita politicii de monitorizare si raportare a infectiilor, dar rata de crestere a mortalitatii este un indicator clar ca numarul de cazuri noi este cu mult mai mare decat cel raportat.
Pe masura ce epidemia va strapunge frontul primar de aparare si se va raspandi in interiorul populatiei, numarul de teste trebuie sa creasca pentru a tine pasul cu raspandirea bolii si a mentine epidemia sub control pana cand masurile de distantare sociala sa isi vor face efectul. Aici se vor vedea in curand limitele sistemului medical si capacitatea de adaptare dinamica care stim ca este insuficienta chiar si pentru o criza de proportii mai mici.
In absenta disponibilitatii testelor cea mai rationala solutie este sa prespunem ca suntem infectati dar asimptomatici (nu avem simptome) si sa ne comportam ca atare.
In prezenta simptomelor nu e bine sa ne ducem direct la medic riscand sa infectam si medicul si cabinetul, ci este mai bine sa intram in auto-izolare si sa telefonam medicului de familie ca sa ii cerem sfatul. E posibil ca acesta sa prefere o vizita la domiciliu sau sa ne recomande sa ne adresam direct unui serviciu de specialitate.
Sursa date: WHO via Our World in Data
Octavian Jurma
Timisoara, 18 martie 2020
Nota: Cat de importanta e testarea vedeti si din acest articol
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23735137-orasel-italia-niciun-caz-nou-coronavirus.htm