Ghidul Medical este un ghid medical online, un portal de medicina si o comunitate exclusiva pentru medici si farmacisti care contine indexul medicilor romani din Romania si de pretutindeni. Ghidul medical cuprinde cabinete medicale si spitale de medicina umana si alternativa, medicina dentara, farmacie, psihologie, wellness, medicina veterinara, index medici specialisti precum si informatii medicale de interes general si de specialitate pentru romanii din tara si strainatate

Urmarirea epidemiei de COVID-19 cu ajutorul indicatorului “Alerta Procentuala” (AP-COVID19)

COVID-national-teste-decese-2020-05-09-17
Ca sa ne putem orienta pe campul de lupta cu COVID-19 in fiecare judet in parte, am propus un indicator simplu, cresterea procentuala medie la 5 zile sau “alerta procentuala” (AP, AP-COVID19) a carei formula e in graficul din dreapta impreuna cu codul de culori corespunzator intervalelor care ne ajuta sa obtinem o “harta termica” usor de citit de oricine.

Am introdus acest indicator in tabelul judetean iar aici aveti un istoric al acestei valori la nivel national. Iata cum arata curba AP in Romania (graficul din stanga). Se vede cat de abrupt creste curba la debutul epidemiei cu o rata de crestere de 400% in 5 zile.

O astfel de curba se poate opri doar cu “barosul”, vaccinare in masa sau masuri puternice de distantare sociala artificiala (DSA) in masa. In grafic se vede cum epidemia este lovita de barosul masurilor de distantare sociala luate de guvern perioada 8-14 martie care culmineaza cu prima ordonanta de urgenta din data de 18 martie (dar anuntata din 16 martie).

COVID-national-teste-decese-2020-05-09-17b

Chiar si asa, aceste masuri nu pot stinge focarul din Suceava, care a fost protejat de incompetenta si reaua credinta a unui manager de spital. Drept urmare acest focar trage rapid in sus media pentru intreaga tara si e necesara aplicarea unui baros local prin preluarea in administratie militara a spitalului si carantinarea orasului Suceava.

Merita sa facem o pauza aici si sa ne imaginam cum ar fi fost daca am fi ascultat vocile care si acum sustin ca era mai bine daca urmam “modelul naturist” si sa lasam toate judetele sa urmeze un scenariu Suceava.

Platoul format la inceputul lui aprilie se vede si in grafic chiar daca e mai discret, urmat apoi de o scadere dupa depasirea varfului din jurul datei de 11 aprilie. Acest grafic evolueaza din zona rosie (AP de peste 30%) unde sa gasea la inceputul lunii aprilie catre zona galbena (10-10%) la sfarsitul lui aprilie, zona in care ne aflam si acum la 9 mai datorita noului platou format dupa 1 mai.

Deoarece AP este invers proportional cu Td, inseamna ca este direct proportional cu R0 si avem un indicator vizual simplu al acestei variabile complexe (pe care o estimez foarte generic si in tabel ca TD-R0). Astazi a confirmat si Profesorul Alexandru Rafila (in cadrul unui interviu la Digi24) ca in Romania valoarea R0 a variat intre 0.9 si 1 in ultima perioada, deci o prima confirmare independenta semi-oficiala a platoului usor descendent in care ne aflam.

Indicele AP[-COVID19] este acum prezent permanent si in tabelul national si marcat cu codul de culoare corespunzator valorii sale (chenar rosu). Am mai incercuit cu verde intervalul de predictie precum si cu gri valoarea cea mai probabila din acest interval (numerele gri din randul alb al rezultatelor oficiale). De exemplu modelul sustine ca numarul de cazuri totale de maine (10 mai) se va situa in intervalul (15.217 – 15.453) dar mai probabil in jurul 15.453. De maine insa ma astept sa vedem si impactul negativ al deciziei CCR din 6 mai care va fi tot mai vizibil si in rezultatele de saptamana viitoare.

In graficul din dreapta se afla evolutia “densitatii de cazuri” (numar de cazuri per 1000 de teste) care confirma existenta unui trend descendent atat in profunzimea valului epidemic (cazuri totale) cat si la suprafata sa (cazuri zilnice)

In coltul din dreapta sus am incercuit cu albastru ziua de 13 mai 2020 cand am putea trece pentru prima data in zona albastra de crestere a epidemiei (5-9%) de la debutul COVID-19 in Romania!

Tot ce trebuie sa facem pentru asta este sa mai avem un pic de rabdare ca sa lasam barosul sa mai “aplatizeze” curba un pic.

De ce sa mai stam in casa pana in 15 mai? Pentru ca dupa 15 barosul se retrage si incepe “dansul” cu virusul. Nu iti va fi totuna daca vei dansa descult pe o plita calduta sau una incinsa. Voi reveni asupra dansului insa puteti gasi si in articolul atasat o discutie ampla (in engleza) despre acest concept.

Octavian P Jurma
Timisoara, 9 mai 2020

Referinte:

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-learning-how-to-dance-b8420170203e

https://raportuldegarda.ro/articol/tag/covid19/

facebook share
_____________________________________________
© 2024 web design & web hosting by ProSD.com        .
infoPagina Ghid Medical contine informatii despre

Ghid Medical Timisoara, medicina : ghidul medical, ghid medical : ghid medicina

Ghidul Medical Ghid Medical Online Index comunitate medicala cabinete medicale Medicina umana si alternativa Medicina dentara Farmacie Psihologie Wellness Medicina veterinara Cabinet medical Timisoara Ghidul Medical Romania : Ghidul Medical in GhidulMedical.com

| cod unic : ghidulmedical_home_page-tm-ro |



Contact | Inscrie-te | Termeni si conditii

Copyright © 2000-2024 [ProSD.com & GhidulNuntii.com]. All rights reserved. Toate drepturile rezervate.
Continutul acestui site este protejat de legile dreptului de autor din Romania, EU, SUA si international . Reproducerea partiala sau totala a continutului acestui site este strict interzisa fara aprobarea scrisa a ProSD.com srl
Revised: October 9, 2024

Ghidul Medical Official Home Page