Ghidul Medical este un ghid medical online, un portal de medicina si o comunitate exclusiva pentru medici si farmacisti care contine indexul medicilor romani din Romania si de pretutindeni. Ghidul medical cuprinde cabinete medicale si spitale de medicina umana si alternativa, medicina dentara, farmacie, psihologie, wellness, medicina veterinara, index medici specialisti precum si informatii medicale de interes general si de specialitate pentru romanii din tara si strainatate

Menopauza si influenta ei asupra incidentei osteoporozei

10881679_313073405555865_5579769796494748213_nCu ajutorul Dr. Faur Cosmin, medic primar ortopedie – traumatologie la Clinica Medicala Ortomedtim din Timisoara, aducem astazi in discutie un subiect extrem de important: menopauza si felul in care ea influenteaza instalarea osteoporozei la femei.

Persoanele de sex feminin care prezinta bufee de caldura si transpiratii nocturne in timpul si dupa instalarea menopauzei prezinta o rata mai mare de scadere a densitatii minerale osoase respectiv o incidenta crescuta a fracturilor de sold comparativ cu persoanele la menopauza care nu prezinta aceasta simptomatologie.
Menopauza reprezinta o etapa a vietii, la persoanele de sex feminin, cand productia de hormoni estrogeni inceteaza avand ca rezultat oprirea menstruatiilor. Aproximativ 60% din femeile ajunse in acest stadiu experimenteaza asa-numitele bufee de caldura, care pot dura si cativa ani.
Femeile in perioada postmenopauza prezinta riscul de dezvoltare a osteoporozei, o afectiune in care rezistenta structurii osoase scade. Acest aspect duce la cresterea riscului de aparitie a fracturilor la aceasta categorie de pacienti comparativ cu persoanele de sex masculin sau pesoanele tinere.
Instalarea menopauzei grabeste procesul normal de resorbtie osoasa. Astfel tesutul osos imbatranit va fi resorbit mai repede decat capacitatea organismului de a crea tesut osos de neoformatie.
Autoarea acetui studiu, Carolyn J de la Universitatea California, a ajuns la concluzia ca femeile care in timpul instalarii menopauzei prezinta o simptomatologie moderata sau severa au un risc crescut de aparitie a problemelor osoase. Acesta este primul studiu pe un numar mare de paciente care isi propune sa examineze relatia intre simptomatologia de la instalarea menopauzei si starea de sanatate a tesutului osos.
Studiul prospectiv a analizat datele de la 23.573 de paciente de sex feminin cu varste intre 50 si 79 de ani. Studiul a fost efectuat in 40 de centre clinice, pacientele fiind urmarite anual timp de 8 ani.
Participantele la studiu au fost interogate cu privire la prezenta bufeelor si a transpiratiilor nocturne in timpul examinarii initiale. Ulterior acestea au fost monitorizate cu privire la aparitia fracturilor. La 4.867 de participante s-a efectuat si testul de osteoporoza ca parte a unui substudiu.
Analiza datelor a indicat faptul ca persoanele de sex feminin care la menopauza au prezentat simptomatologie moderata sau severa de tipul bufeelor de caldura sau transpiratiilor nocturne au avut un risc crescut de producere a fracturilor de sold. Analiza pe baza testelor de osteoporoza (osteodensitometria) a relevat faptul ca prezenta bufeelor si a transpiratiilor nocturne la menopauza este in concordanta cu o densitate minerala scazuta.
Aceasta descoperire este extrem de importanta deoarece ar permite, pentru pacientele cu simptomatologie la instalarea menopauzei, initierea precoce a tratamentului antiosteoporotic, precum si evitarea altor factori nocivi pentru sanatatea osoasa precum fumatul sau consumul de alcool.
Sursa:
Carolyn J. Crandall, Aaron Aragaki, Jane A. Cauley, JoAnn E. Manson, Erin LeBlanc, Robert Wallace, Jean Wactawski-Wende, Andrea LaCroix, Mary Jo O’Sullivan, Mara Vitolins and Nelson B. Watts. Associations of Menopausal Vasomotor Symptoms with Fracture Incidence. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, December 2014

Pentru mai multe detalii si consultatii individuale aveti detalii : http://www.ghidulmedical.com/ro/tm/ortomedtim

facebook share
_____________________________________________
© 2020 web design & web hosting by ProSD.com        .
infoPagina Ghid Medical contine informatii despre

Ghid Medical Timisoara, medicina : ghidul medical, ghid medical : ghid medicina

Ghidul Medical Ghid Medical Online Index comunitate medicala cabinete medicale Medicina umana si alternativa Medicina dentara Farmacie Psihologie Wellness Medicina veterinara Cabinet medical Timisoara Ghidul Medical Romania : Ghidul Medical in GhidulMedical.com

| cod unic : ghidulmedical_home_page-tm-ro |Contact | Inscrie-te | Termeni si conditii

Copyright © 2000-2020 [ProSD.com & GhidulNuntii.com]. All rights reserved. Toate drepturile rezervate.
Continutul acestui site este protejat de legile dreptului de autor din Romania, EU, SUA si international . Reproducerea partiala sau totala a continutului acestui site este strict interzisa fara aprobarea scrisa a ProSD.com srl
Revised: November 29, 2020

Ghidul Medical Official Home Page