Ghidul Medical este un ghid medical online, un portal de medicina si o comunitate exclusiva pentru medici si farmacisti care contine indexul medicilor romani din Romania si de pretutindeni. Ghidul medical cuprinde cabinete medicale si spitale de medicina umana si alternativa, medicina dentara, farmacie, psihologie, wellness, medicina veterinara, index medici specialisti precum si informatii medicale de interes general si de specialitate pentru romanii din tara si strainatate

INFERTILITATEA – O problema a zilelor noastre!

Infertilitatea- www.ghidulmedical.com

 

Dr. Dan Tigaran, medic primar urologie si andrologie, Clinica UROLOGICA Timisoara

Sterilitatea este un termen care se poate folosi in cazurile cuplurilor care nu au absolut nici o posibilitate de a concepe, prin utilizarea oricarui tratament aplicat. Dimpotriva, termenul ”infertilitate” se poate folosi pentru fiecare cuplu aflat la varsta reproducerii care, desi aparent este in imposibilitatea de a procrea, in realitate, prin intermediul aplicarii tratamentelor adecvate, in final au posibilitatea de a obtine sarcina dorita.

In conformitate cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.), 12 -15% a cuplurilor aflate la varsta reproducerii, intampina probleme de infertilitate. In cazul cuplurilor fertile, posibilitatea conceptiei ajunge la un procent de 20 – 25% pe luna, procent care ajunge la 70% dupa un an de contacte sexuale tactice, sau la procentul de 85%, dupa doi ani de incercari continue.

In acest punct va trebui mentionat faptul ca, aceasta problema poate fi intalnita in mod egal, la ambii parteneri. In procent de 40% motivul este diagnosticat la femeie, in procent de 40%, este diagnosticat la barbat, iar in procent de 20% este intalnit la amandoi. Din aceasta cauza, la orice consultatie sau tratament aplicat in privinta fertilitatii reduse, participarea efectiva a ambilor parteneri, este esentiala.

Infertilitatea masculina este responsabila in 30-40% dintre cazurile de sterilitate conjugala, ceea ce dovedeste ca in cazul unei sterilitati trebuie sa fie supus investigatiilor “intregul” (cuplu, barbat, femeie) si nu numai un singur segment: femeia. In peste 80% din cazurile de sterilitate masculina, un protocol de exploatare serios va permite evidentierea unui factor etiologic precis, iar un tratament specific adaptat poate aduce sanse rezonabile de succes. Responsabilitatea masculina in cazul unei sterilitati este usor de recunoscut cu ajutorul unor examene simple, precum testul post-coital si spermograma.

Factori de risc recunoscuti pentru afectarea fertilitatii masculine sunt:

  • Temperatura scrotala crescuta (boli febrile, sauna, bai fierbinti);
  • Alcool in exces, droguri, fumat;
  • Expuneri profesionale la insecticide, pesticide, solventi organici;
  • Interventii chirurgicale inghino-scrotale (ex. hernie inghinala) sau criptorhidie;
  • Boli cronice (renale, tiroidiene, consumptive, diabet, neuropatii);
  • Boli cu transmitere sexuala in antecedente;
  • Medicamente – sulfasalazina, colchicina, steroizi anabolizanti sau alti hormoni sexuali, unele antihipertensive sau antidepresive, cimetidina, chimioterapice etc.

Factorul masculin este relativ frecvent depistat in ultimul timp, atat datorita unei ponderi semnificative in etiologia infertilitatii cuplului, cat si adresabilitatii mai mari si combaterii unor prejudecati.

Spermograma este investigatia standard pentru evaluarea partenerului masculin si este suficienta in cazul unui rezultat normal. O interpretare corecta trebuie sa estimeze atat caracteristicile lichidului seminal, concentratia si mobilitatea spermatozoizilor, cat si aspectele de morfologie ale acestora.

Identificarea unui factor masculin responsabil in infertilitate necesita efectuarea unei anamneze corecte si aprofundarea investigatiilor.

Investigarea suplimentara presupune, pe langa spermograma: spermocultura, biochimia spermei, dozari hormonale (FSH, LH, testosteron, prolactina) si indrumarea catre un urolog. Acesta poate recomanda, in functie de examenul genital, si alte teste (culturi din sperma sau secretie uretrala, ecografie testiculara, deferentografie, biopsie testiculara); se pot depista cauze locale inflamatorii sau tumorale, uneori asimptomatice, dar foarte grave (cancer testicular).

Pentru alterari spermatice foarte severe sau azoospermie, este utila si o evaluare genetica – testarea pentru microdeletii ale cromozomului Y si cariotip. Dintre cauzele depistabile, doar disfunctiile hormonale pot beneficia de tratament specific cu impact pozitiv asupra fertilitatii. Varicocelul continua sa fie o etiologie controversata (fiind prezent si la 10-15% dintre barbatii fertili); studiile efectuate sunt discordante si in privinta beneficiului tratamentului chirurgical. Desi aparent aceste investigatii ar trebui sa contureze o conduita mai specifica, realitatea este ca, in majoritatea cazurilor, nu se poate identifica o cauza.

Dr. Dan Tigaran,  medic primar urologie si andrologie, Clinica UROLOGICA Timisoara:  www.ghidulmedical.com/ro/tm/ClinicaUrologica

Atunci cand nimic nu pare sa ajute, ne putem orienta si catre medicina alternativa!

Doterra pentru tratarea infertilitatii - www.ghidulmedical.com

Uleiurile esentiale par sa fie o solutie miraculoasa, cu rezultate foarte bune. Va prezint cateva ULEIURI ESENTIALE PURE  de la DOTERRA cu efecte benefice in tratarea infertilitatii :

Clary Sage: ajuta la reglarea ciclului prin stimularea glandei pituitare care produce hormoni specifici utilizati pentru reproducere. Deci, nu numai ca ajuta la reglarea hormonilor, ci si la stimularea sexuala, care este importanta atunci cand incercati sa concepeti. Acest ulei ajuta si la infertilitatea masculina datorita proprietatilor sale de echilibrare a hormonilor. Functioneaza cel mai bine cand este asociat cu Geranium.

Cum se utilizeaza: Clary Sage este folosit ca ulei de masaj deasupra regiunii reproductive. De asemenea, puteti sa il diluati si sa il aplicati pe picioare, glezne si incheieturi sau sa il difuzati. Daca il utilizati pentru a ameliora simptomele PMS, frecati 6-8 picaturi pe partea inferioara a spatelui.

Geranium: acest ulei este, deasemenea, un balancer de hormoni si un regulator de cicluri. Este, deasemenea, minunat pentru starea de spirit, deoarece are un efect linistitor, calmant. Perfect pentru femeile cu endometrioza.

Cum se utilizeaza: se maseaza pe abdomenul inferior. Poate fi folosit si pentru aerosoli.

Lavanda: Acest ulei ajuta reglarea hormonala, la fel ca si Clary Sage. Sustinut foarte mult de Geranium si Clary Sage, se considera a fi afrodisiac. Folosesc acest ulei in fiecare noapte in difuzorul meu pentru a ma ajuta sa dorm. Are multe alte utilizări.

Cum se utilizează: Se poate folosi impreuna cu celelalte uleiuri enumerate.

Ylang Ylang: revitalizeaza organele reproductive ajutandu-le sa lucreze mai eficient. Este un afrodisiac si este, deasemenea, un balancer de hormoni. Are un miros floral bogat, placut si romantic, si este unul dintre preferatele mele in difuzor.

Cum se utilizeaza: se maseaza pe abdomenul inferior si pe spate. Deasemenea, puteti sa-l puneti pe punctele de gat si puls! Bonus: miroase uimitor!

Fenicul: Cel mai bine folosit in prima parte a ciclului, pentru a ajuta la reglarea menstruatiei si pentru a imbunatati functia hormonala. Ajuta si la ameliorarea crampelor menstruale dureroase.

Cum se utilizeaza: se amesteca 3-5 picaturi de ulei esential cu 1 ulei de portocale; masaj pe solduri si spate inferior.

Daca aveti intrebari despre uleiurile esentiale, fie pentru fertilitate, fie pentru uzul zilnic, va rugam sa nu ezitati sa ne contactati sau sa lasati un comentariu. Voi publica cateva retete pe care le puteti amesteca usor si le puteti folosi pentru problema dumneavoastra specifica.

(Pentru detalii legate de Uleiurile esentiale DOTERRA sunati la: TIGARAN GEORGIANA – Tel 0720-003.322)

facebook share
_____________________________________________
© 2024 web design & web hosting by ProSD.com        .
infoPagina Ghid Medical contine informatii despre

Ghid Medical Timisoara, medicina : ghidul medical, ghid medical : ghid medicina

Ghidul Medical Ghid Medical Online Index comunitate medicala cabinete medicale Medicina umana si alternativa Medicina dentara Farmacie Psihologie Wellness Medicina veterinara Cabinet medical Timisoara Ghidul Medical Romania : Ghidul Medical in GhidulMedical.com

| cod unic : ghidulmedical_home_page-tm-ro |Contact | Inscrie-te | Termeni si conditii

Copyright © 2000-2024 [ProSD.com & GhidulNuntii.com]. All rights reserved. Toate drepturile rezervate.
Continutul acestui site este protejat de legile dreptului de autor din Romania, EU, SUA si international . Reproducerea partiala sau totala a continutului acestui site este strict interzisa fara aprobarea scrisa a ProSD.com srl
Revised: July 13, 2024

Ghidul Medical Official Home Page