Ghidul Medical este un ghid medical online, un portal de medicina si o comunitate exclusiva pentru medici si farmacisti care contine indexul medicilor romani din Romania si de pretutindeni. Ghidul medical cuprinde cabinete medicale si spitale de medicina umana si alternativa, medicina dentara, farmacie, psihologie, wellness, medicina veterinara, index medici specialisti precum si informatii medicale de interes general si de specialitate pentru romanii din tara si strainatate

In 10 ani Romania va pierde jumatate din medicii de familie!

family_doctor_and_patients_in_office

Societatea Medicilor de Familie din Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi Consiliul Local Civic Arad au organizat o dezbaterea publică cu tema: “Finanţarea medicinei primare – importanţă şi necesitate prezentă. Măsuri şi perspective” desfăşurată la amfiteatrul Aula Magna al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad, a fost scos in evidenţă faptul că, în 10 ani, România va rămâne fără 60% din medicii de familie.

Totodată, au fost subliniate probleme grave ale medicinei primare: neatractivitatea, cauzată, în principal, de factorul financiar precum şi de restricţiile impuse in detrimentul desfăşurării actului medical. Veniturile cabinetelor de medicina familiei depind intr-o proportie de aproximativ 95% contractul cu CNAS care este un “contract captiv”. Cu toate că este un contract de prestări servicii medicale acesta este “negociat” doar între Ministerul Sănătăţii şi CNAS, fiind stufos şi plin de obligatii impuse şi renegociate furnizorilor de servicii mediale.

De asemenea, deşi medicina primară este o activitate exclusiv privată, este interzisă aplicarea tarifelor de cabinet in dauna celor impuse de CNAS. La nivel naţional, asistentei medicale primare îi este alocat, din totalul fondurilor destinate sănătăţii, un procent sub 6% – cel mai mic procent din Europa unde media este de 9-15% iar acest procent scade anual contrar indicaţiilor şi recomandărilor exprese ale Uniunii Europene, Băncii Mondiale şi Fondului Monetar. Medicina de familie se adresează întregii populaţii şi soluţionează aproximativ 75% din totalul cazurilor raportate la nivel naţional. Deşi mai mult de jumătate din populaţia României se află în mediu rural, iar medicul de familie este de cele mai multe ori unicul furnizor de servicii medicale accesibil pentru această categorie de populaţie, tocmai asistenţa medicală primară, nu este finanţată în mod corespunzător.
Investiţia în medicina primară este demonstrată ca fiind cea mai “rentabilă”, atât pentru sistemul de sănătate cât şi pentru bugetul de stat, implicarea Ministerului Sănătăţii precum şi politicile publice pentru prevenţie sunt minime. La fel şi implicarea autorităţilor locale.

În cadrul dezbaterii, reprezentanţii CNAS au fost, la nivel declarativ, de acord atât cu problemele expuse cât si cu necesitatea unei schimbări de optică, dar, din păcate, de peste 10 ani se discută aceleaşi probleme fără nici un rezultat concret.

Repreezentantii Ministerului Sănăţăţii, Ministerului Finanţelor cât şi parlamentarilor au lipsit cu desăvârşire de la dezbatere. Cu toate acestea, concluziile dezbaterii şi măsurile propuse de organizatori vor fi trimise sub forma unei Rezoluţii decidenţilor în ciuda dezinteresului acestora.

Dr. Adrian Darabantiu, presedinte SMFA
Dr. Daniel Popovici, presedinte SMFCS
Sursa: Societatea de Medicina Familiei Arad
11-05-2017

facebook share
_____________________________________________
© 2018 web design & web hosting by ProSD.com        .
infoPagina Ghid Medical contine informatii despre

Ghid Medical Timisoara, medicina : ghidul medical, ghid medical : ghid medicina

Ghidul Medical Ghid Medical Online Index comunitate medicala cabinete medicale Medicina umana si alternativa Medicina dentara Farmacie Psihologie Wellness Medicina veterinara Cabinet medical Timisoara Ghidul Medical Romania : Ghidul Medical in GhidulMedical.com

| cod unic : ghidulmedical_home_page-tm-ro |Contact | Inscrie-te | Termeni si conditii

Copyright © 2000-2018 [ProSD.com & GhidulNuntii.com]. All rights reserved. Toate drepturile rezervate.
Continutul acestui site este protejat de legile dreptului de autor din Romania, EU, SUA si international . Reproducerea partiala sau totala a continutului acestui site este strict interzisa fara aprobarea scrisa a ProSD.com srl
Revised: December 13, 2018

Ghidul Medical Official Home Page