Ghidul Medical este un ghid medical online, un portal de medicina si o comunitate exclusiva pentru medici si farmacisti care contine indexul medicilor romani din Romania si de pretutindeni. Ghidul medical cuprinde cabinete medicale si spitale de medicina umana si alternativa, medicina dentara, farmacie, psihologie, wellness, medicina veterinara, index medici specialisti precum si informatii medicale de interes general si de specialitate pentru romanii din tara si strainatate

Importanta preventiei in cazul cancerului mamar

Cancerul mamar- www.ghidulmedical.comDe vorba cu specialistii Clinicii JOSE SILVA, Timisoara.

Cancerul mamar reprezinta un real pericol pentru femeile din intreaga lume, cu peste un milion si jumatate de cazuri diagnosticate anual. Pentru a reduce rata mortalitatii, este vitala detectarea cancerului de san intr-o faza incipienta, mai ales ca acest lucru este posibil.

 

Depistarea timpurie…un element cheie in salvarea vietii

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiti este faptul ca multe paciente cu cancer mamar nu prezinta semne. Ele ajung intr-un cabinet medical abia atunci cand incep sa simta un discomfort iar acest lucru se intampla destul de tarziu, sansele de supravietuire fiind diminuate. Prin urmare, este deosebit de important screening-ul, adica investigatiile facute in mod periodic pentru depistarea imediata a unui potential cancer mamar.

Ce este screening-ul?

Screening-ul este un termen folosit pentru a identifica boala inainte ca aceasta sa provoace primele simptome. Este, astfel, un termen ce face referire la testele si examenele folosite pentru depistarea si diagnosticarea un cancerului de san mai devreme decat in cazul in care pacienta ar fi identificat un simptom, de exemplu un nodul pe care aceasta sa il poata simti. Cele mai importante modalitati ce pot fi utilizate pentru a detecta cancerul de san la timp sunt mamografia, consultul senologic, autoexaminarea lunara a sanilor si ecografia mamara. Dimensiunea pe care o tumora o are in momentul in care a fost detectata si stadiul cancerului in acel moment sunt elementele care determina prognosticul pacientei si sansele de supravietuire.

Ce altceva mai pot face pentru a preveni cancerul de san?

Stilul de viata are si el un rol existential. Dieta dezechilibrata, consumul excesiv de alcool, fumatul, sedentarismul si stresul reprezinta factori ce cresc riscul de cancer. Astfel, pentru a putea preveni boala, va recomandam sa incepeti prin a va schimba stilul de viata. O dieta ce abunda in nutrienti sanatosi este o componenta importanta in lupta impotriva cancerului. Nu uitati nici de activitatea fizica. Sportul moderat si plimbarile de 30 de minute pe zi pot contribui la prevenirea cancerului mamar.

Un alt element important este reprezentat de testarea genetica. Exista doua gene, BRCA1 si BRCA2 ce sunt implicate in aparitia cancerului si ce pot fi transmise de la mama la fiica. Astfel, daca mama sau sora au fost diagnosticate cu cancer mamar, va recomandam efectuarea unei analize genetice. In cazul in care rezultatele testului BRCA sunt pozitive, se recomanda o monitorizare multidisciplinara. Consilierea psihologica este importanta deoarece aflarea riscului de cancer ce merge pana la 80% poate fi extrem de stresanta. Exista situatii in care preventia poate insemna dubla mastectomie, asa cum a fost celebrul caz al Angelinei Jolie. Dincolo de operatie, femeia in cauza trebuie sa fie foarte bine pregatita din punct de vedere mental pentru aceasta interventie.

Pe langa aceasta testare, medicii mentioneaza ca factori de risc si instalarea precoce a menstruatiei, menopauza tardiva, lipsa nasterilor sau, din conta, prea multe nasteri si administrarea hormonilor de substitutie. Exista un protocol denumit Gail ce se bazeaza pe cateva intrebari simple, protocol in care sunt incluse toate aceste elemente de risc.

In concluzie, va sfatuim sa discutati cu medicul dumneavoastra si sa adoptati o atitudine preventiva in ceea ce priveste cancerul mamar. In cazul unui risc mai mare de 20% este util sa urmati un protocol medical special ce include controale si urmariri regulate.

Pentru mai multe detalii puteti apela la specialistii Clinicii JOSE SILVA din Timisoara:  www.ghidulmedical.com/ro/tm/ClinicaJoseSilva

facebook share
_____________________________________________
© 2022 web design & web hosting by ProSD.com        .
infoPagina Ghid Medical contine informatii despre

Ghid Medical Timisoara, medicina : ghidul medical, ghid medical : ghid medicina

Ghidul Medical Ghid Medical Online Index comunitate medicala cabinete medicale Medicina umana si alternativa Medicina dentara Farmacie Psihologie Wellness Medicina veterinara Cabinet medical Timisoara Ghidul Medical Romania : Ghidul Medical in GhidulMedical.com

| cod unic : ghidulmedical_home_page-tm-ro |Contact | Inscrie-te | Termeni si conditii

Copyright © 2000-2022 [ProSD.com & GhidulNuntii.com]. All rights reserved. Toate drepturile rezervate.
Continutul acestui site este protejat de legile dreptului de autor din Romania, EU, SUA si international . Reproducerea partiala sau totala a continutului acestui site este strict interzisa fara aprobarea scrisa a ProSD.com srl
Revised: August 14, 2022

Ghidul Medical Official Home Page