Ghidul Medical este un ghid medical online, un portal de medicina si o comunitate exclusiva pentru medici si farmacisti care contine indexul medicilor romani din Romania si de pretutindeni. Ghidul medical cuprinde cabinete medicale si spitale de medicina umana si alternativa, medicina dentara, farmacie, psihologie, wellness, medicina veterinara, index medici specialisti precum si informatii medicale de interes general si de specialitate pentru romanii din tara si strainatate

Evolutia COVID-19 in lume dupa atingerea pragului de 10 cazuri noi diagnosticate pe zi la 29 martie 2020

Evolutia COVID-19 in lume la 10 cazuri

Avem vesti foarte bune din Romania, numarul total de cazuri anuntat azi, 30 martie la ora 13:00 este de 1.952 semnificativ sub cel prognozat de 2.300. Asta ne plaseaza undeva pe o curba de dublare sub 5 zile poate chiar sub 6 zile. E prea devreme sa stim dar e clar ca masurile de distantare si izolare isi fac efectul. Riscul major la noi vine din spitale acum!

Sa ne uitam putin la situatia in lume pentru ca ne poate da o idee de ce ne asteapta si pe noi in urmatoarea saptamana.

Acest grafic este diferit de cele de pana acum pentru ca am modificat criteriul de alegere al originii de la pragul de 5 cazuri totale, la cel de 10 cazuri pe zi. Motivul este ca la 10 cazuri pe zi, toate tarile sunt clar anagajate pe o curba exponentiala de crestere a cazurilor diagnosticate si au peste 100 de cazuri reale. Curbele de la 5 cazuri totale raman valabile pentru ca ne permit sa estimam cat timp a evoluat nestingerita boala COVID-19 si deci care e numarul real de cazuri.

Alinierea orginii la 10 cazuri noi diagnosticate pe zi suprapune spectaculos graficele din tari in care epidemia a debutat si ne arata mai bine si la ce distanta suntem de alte tari in zile (“zile epidemice”).

Vedem ca SUA si Ialia au debutat cam in aceeasi timp dar masurile extrem de tardive luate de americani au permis epidemiei cel putin inca 2 cicluri de dublare! Diferenta in numarul de cazuri in primele 25 de “zile epidemice” se dateaza exclusiv lipsei de testare deliberata din SUA in incercarea de a se baga virusii sub pres. Iata cum inconstienta politicienilor si ignorarea adevarului pentru ca nu e convenabil electoral sau “politic corect” poate duce la genocid.

Romania pare sa se incadreaza mult mai bine in curba chineza si coreeana dar e prematur sa tragem concluzii pentru ca ne aflam inca la debutul epidemiei si cu 4 aproape 3 saptamani in urma Italiei.

Evolutia epidemiei este suprinzator de similara ca interval de timp si aspect. Dupa o perioada in care creste exponential cu o rata de dublare la 3 zile, se ajunge relativ repede la platou odata cu luarea masurilor de distantare sociala, iar la final avem o scadere la fel de abrupta ca la debut.

Un aspect interesant pe care il pune in evidenta aceasta aliniere este posibilitatea ca valul epidenic sa aibe o baza  relativ constanta in timp de aproximativ 60 de zile (2 luni) si viata profesionala se poate relua destul de repede sub protectia unui sistem eficient de testare in masa. Viata sociala insa va trebui restransa pe o perioada mult mai lunga, posibil chiar pana la aparitia unui vaccin.

Stim din experienta chineza ca numarul real de cazuri noi e mereu mai mare decat cel diagnosticat in faza de crestere a epidemiei, dupa care devine mai mic decat cel diagnosticat in faza de descrestere. Intersectia intre curba de cazuri noi reale si numarul de cazuri noi diagnosticate a produs in China un platou de aproximativ 10 zile in care numarul de cazuri noi diagnosticate a fost relativ constant.

Virusi-biomemetic-evolutie-china-romana
Acest platou in numarul de cazuri noi diagnosticate este un indicator care apare indiferent de forma de evolutie dupa intrarea in crestere exponentiala atunci daca numarul de teste creste liniar (exista cresteri bruste datorate cresterii abrupte a numarului de teste dar acestea se vad pe grafic cu usurinta) si prin urmare este unul din reperele cele mai importante pe care le putem urmarii.

Iata ca nu doar pentru Romania avem bune dar si pentru Italia si Germania. Atat Italia cat si Germania sunt in a 9-a zi de platou. Daca platoul este un indicator credibil al descresterii numaruluid e cauzuri reale vom afla saptamana aceasta cand numarul de cazuri noi ar trebuie sa scada in Italia.La randul sau Spania pare sa fie in a 4-a zi de platou.

 Vedem si cum a reusit Coreea de Sud sa tina sub control un debut foarte abrupt. Faptul ca SUA si Italia se afla doar la 5 zile in urma coreenilor dar continuat sa evolueze la fel de rapid ne da o idee de dimensiunea reala a dezastrului care urmeaza in SUA. Din fericire UE se va elibera in timp util de varful epidemiei ca sa poata ajuta si SUA returnand astfel datoria morala pe care o avem de la al doilea razboi mondial.Octavian Jurma
Timisoara, 30 martie 2020Referinte:https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/download-todays-data-geographic-distribution-covid-19-cases-worldwidehttps://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
facebook share
_____________________________________________
© 2023 web design & web hosting by ProSD.com        .
infoPagina Ghid Medical contine informatii despre

Ghid Medical Timisoara, medicina : ghidul medical, ghid medical : ghid medicina

Ghidul Medical Ghid Medical Online Index comunitate medicala cabinete medicale Medicina umana si alternativa Medicina dentara Farmacie Psihologie Wellness Medicina veterinara Cabinet medical Timisoara Ghidul Medical Romania : Ghidul Medical in GhidulMedical.com

| cod unic : ghidulmedical_home_page-tm-ro |Contact | Inscrie-te | Termeni si conditii

Copyright © 2000-2023 [ProSD.com & GhidulNuntii.com]. All rights reserved. Toate drepturile rezervate.
Continutul acestui site este protejat de legile dreptului de autor din Romania, EU, SUA si international . Reproducerea partiala sau totala a continutului acestui site este strict interzisa fara aprobarea scrisa a ProSD.com srl
Revised: June 8, 2023

Ghidul Medical Official Home Page