Ghidul Medical este un ghid medical online, un portal de medicina si o comunitate exclusiva pentru medici si farmacisti care contine indexul medicilor romani din Romania si de pretutindeni. Ghidul medical cuprinde cabinete medicale si spitale de medicina umana si alternativa, medicina dentara, farmacie, psihologie, wellness, medicina veterinara, index medici specialisti precum si informatii medicale de interes general si de specialitate pentru romanii din tara si strainatate

Despre Tulburarea cu Deficit de Atentie si Hiperactivitate (ADHD)

adhd-workshop (1)De vorba cu specialistii Clinicii JOSE SILVA, Timisoara. 

In ultima perioada auzim tot mai des vorbindu-se despre ADHD asa ca ne-am gandit sa va prezentam, pe scurt, ce inseamna aceasta tulburare, cum putem sa ne dam seama de existenta ei si ce avem de facut in continuare.

Ce este ADHD-ul?

Pe scurt, putem spune ca ADHD-ul este o tulburare de neurodezvoltare, care se manifesta prin deficit de atentie si prin dificultati in indeplinirea anumitor sarcini. Desi la baza ne imaginam un copil excesiv de hiperactiv, care incalca toata regulile, se catara peste tot si este rezistent la orice forma de disciplinare (fie ea recompense ori pedeapsa), un vulcan care ii oboseste pe tot cei din jur, trebuie sa stim ca ADHD inseamna mai mult. Exista doua tipuri de ADHD:

  • ADHD in care predomina neatentia (mai frecvent la fete) – aici predomina un sablon vizibil de dificultati de concentrare a atentiei, in special atunci cand este vorba de sarcini ce implica un efort mental sustinut (cum se intampla in cazul sarcinilor scolare), dificultati de organizare si planificare a activitatilor cu rutina zilnica, dificultati in intelegerea instructiunilor verbale complexe si in povestirea coerenta a unei intamplari;
  • ADHD in care predomina hiperactivitatea si impulsivitatea (mai frecvent la baieti) – implica o activitate motorie excesiva, o stare permanenta de agitatie, vorbit excesiv, lipsa rabdarii si incapacitatea de a amana gratificarea, nevoia de a primi pe loc ceea ce isi doreste, asumarea unor comportamente riscante, fara o apreciere corecta a consecintelor sau a pericolului.

De foarte multe ori, copilul, fie fata sau baiat, prezinta toate cele trei elemente ce caracterizeaza aceasta tulburare: hiperactivitate, impulsivitate si neatentie, cu grade variabile de severitate.

Trebuie sa stiti ca aceasta tulburare, desi frecvent asociata cu copiii, se manifesta si la adulti. Studii realizate recent au demonstat ca 60% din copiii cu ADHD sufera de aceasta conditie si in adolescenta sau chiar in perioada adulta. In Statele Unite, de exemplu, sunt diagnosticate 8 milioane de persoane adulte cu ADHD.

Care sunt problemele pacientilor cu ADHD?

Probleme ce apar reprezinta atat rezultatul direct al acestei tulburari comportamentale cat si consecintele unui tratament necorespunzator si includ:

  • respect de sine scazut;
  • anxietate;
  • memorie deficitara;
  • furie gresit controlata;
  • impulsivitate exagerata;
  • capacitate organizatorica deficitara;
  • apatie cronica;
  • incapacitate de concentrare;
  • tulburari de dispozitie;
  • depresie;
  • probleme de adaptare sociala.

Proportia in care acestea apar depinde foarte mult de fiecare persoana in parte. De asemenea, modul in care se manifesta poate fi extrem de diferit. De exemplu, unele persoane se pot interioriza, devenind antisociale, in timp ce altele pot sa nu suporte singuratatea.

Cum se diagnosticheaza ADHD-ul?

In cazul in care observati unele din simptomele mentionate anterior, este important sa apelati la ajutorul unui medic. Acest diagnostic se stabileste, in general, in copilarie, la varsta scoalara, 6-12 ani. In acesta perioada, semnele sunt foarte usor de recunoscut la scoala, unde copilul deranjeaza orele, nu este atent, fiind hiperactiv. In vederea diagnosticarii este nevoie sa se faca evaluari medicale concrete, care implica inclusiv analize medicale pentru excluderea unor cauza de ordin neurologic. In diagnosticarea adultilor, se foloseste WURS (Scala Wender-Utah), un test compus din 25 de intrebari ce fac referire la perioada copilariei si dificultatile intalnite atunci. Scopul sau este evaluarea prezentei si eventual a severitatii simptomelor ADHD in timpul copilariei.

Cum se trateaza ADHD-ul?

Din pacate, pentru ADHD nu exista un tratament curativ ci doar unul simptomatic. In cazul copiilor, sunt folosite, cu success, substante din clasa amfetaminelor si metilfenidatului pentru a fi controlate simptomele. Toate studiile desfasurate in ultima perioada au aratat efectele benefice pe care le are terapia combinata – constand in administrarea tratamentului medicamentos combinat cu suport psihologic si terapie specifica, orientata catre tulburarile comportamentale.

Pentru mai multe detalii puteti apela la specialistii Clinicii JOSE SILVA din Timisoara:  www.ghidulmedical.com/ro/tm/ClinicaJoseSilva

 

facebook share
_____________________________________________
© 2023 web design & web hosting by ProSD.com        .
infoPagina Ghid Medical contine informatii despre

Ghid Medical Timisoara, medicina : ghidul medical, ghid medical : ghid medicina

Ghidul Medical Ghid Medical Online Index comunitate medicala cabinete medicale Medicina umana si alternativa Medicina dentara Farmacie Psihologie Wellness Medicina veterinara Cabinet medical Timisoara Ghidul Medical Romania : Ghidul Medical in GhidulMedical.com

| cod unic : ghidulmedical_home_page-tm-ro |



Contact | Inscrie-te | Termeni si conditii

Copyright © 2000-2023 [ProSD.com & GhidulNuntii.com]. All rights reserved. Toate drepturile rezervate.
Continutul acestui site este protejat de legile dreptului de autor din Romania, EU, SUA si international . Reproducerea partiala sau totala a continutului acestui site este strict interzisa fara aprobarea scrisa a ProSD.com srl
Revised: December 7, 2023

Ghidul Medical Official Home Page