Despre ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL (AVC)

De vorba cu specialistii Clinicii JOSE SILVA, Timisoara.
Ce reprezinta AVC-ul?
Un accident vascular cerebral apare in momentul in care un vas de sange (o artera) ce furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau cand este blocat un cheag sangvin. Astfel, tesutul cerebral este privat de oxigen si nutrienti. Este o afectiune grava si periculoasa deoarece, in cateva minute, celulele nervoase din zona in cauza sunt afectate, ele putand chiar muri in cateva ore. Rezultatul este incapacitatea partii corpului controlata de zona afactata a creierului de a mai functiona in mod corespunzator.
Cu cat tratamentul medical este inceput mai rapid dupa aparitia simptomelor, cu atat sansele de refacere sunt mai mare deoarece mai putine celule nervoase vor fi afectate permanent.
Care sunt simptomele unui AVC?
Pentru ca timpul conteaza atunci cand vorbim despre un accident vascular cerebral, este important sa stim si sa recunoastem principalele simptome:
- Stare de confuzie;
- Probleme de vorbire;
- Respiratie ingreunata;
- Cefalee brusca si accentuate;
- Pierderea echilibrului, tulburari de mers, caderi ce nu pot fi explicate;
- Ameteli;
- Pierdea constientei;
- Amortirea unei parti a corpului;
- Incapacitatea de miscare.
Care sunt principalele 5 lucruri despre AVC pe care ar trebui sa le stiu?
- Accidentul vascular cerebral este de doua tipuri: AVC ischemic si AVC hemoragic. AVC-ul ischemic apare atunci cand un vas de sange este astupat, datorita formarii unui cheag de sange sau cand se produce o ingrosare a peretelui intern al vaselor de sange, fenomen numit ateroscleroza. Aproximativ 80% dintre AVC-uri sunt de acest tip. Se poate declansa brusc si conduce la deces. AVC-ul hemoragic este determinat de un puseu de tensiune arteriale ce pune presiune pe un vis de sange, fisurandu-l. Aceste este, de multe ori, precedat de dureri intense de cap si poate fi cauzat inclusiv de malformatii vasculare deja existente, de tulburari de coagulare sau chiar de un tratament medicamentos.
- Timpul este vital pentru creierul tau. S-a demonstrat faptul ca, in timpul unui accident vascular cerebral, 32.000 de celule nervoase mor pe secunda, adica 1,9 milioane pe minut. In cazul in care tratamentul medical este administrat la timp, exista posibilitatea reducerii la minim a lexiunilor cerebrale. Astfel, este util sa cunosti semnele si simptomele pentru a putea solicita rapid ajutor medical de specialitate.
- Accidentele vascular-cerebrale sunt foarte dese la oamenii tineri. AVC-urile nu tin cont de varsta asa ca incearca sa elimini factorii ce pot cauza o astfel de afectiune si sa vizitezi, cu regularitate, medicul in cazul in care exista un risc crescut.
- Riscul de accident vascular cerebral este crescut de anumiti factori precum: diabetul zaharat, nivelul crescut al colesterului, obezitatea, fumatul activ sau pasiv, consumul excesiv de alcool, istoricul cardiac nefavorabil, factorii genetici sau accidentele sportive. Daca regasiti doua elemente din cele mentionate anterior, ar fi recomandabila realizarea unei riscograme de catre medicul specialist.
- Un mod de viata sanatos poate preveni accidentele vasculare cerebrale. Acesta presupune controlul grautății, eliminarea fumatului, somn linistit si odihnitor, cotrolul periodic al tensiunii arteriale, tratarea afectiunilor ce pot duce la formarea cheagurilor de sange precum hipertensiunea, colesterolul marit, ateroscelorza, diabetul, accidental ischemic tranzitor si fibrilatia atriala.
Pentru mai multe detalii puteti apela la specialistii Clinicii JOSE SILVA din Timisoara: www.ghidulmedical.com/ro/tm/ClinicaJoseSilva